Koreczki- pingwiny

 

Idealna przekąska, która cieszy nie tylko podniebienie ale i oko. Ich wykonanie zajmie nam dłuższą chwilkę, ale zapewniam, że warto.

 

Składniki:
24 czarne drylowane oliwki,
1 marchewka,
12 ziarenek kolorowego pieprzu,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
2 serki cammembert,
odrobina twarożku do przyklejania kokardek,
12 wykałaczek,
kawałek ogórka zielonego.

 

Z ogórka należy powycinać kształt rybek. To będzie nasza dekoracja. Jeden serek cammembert przekroic wzdłuż - to będą nasze lodowe kry.

Marchewkę obrać i następnie krótko podgotować . Nie może być całkiem miękka, ponieważ musi idealnie podtrzymywać nasze pingwinki. Pokroić ją na grubsze plasterki, a z każdego z nich wyciąć trójkącik. Tak powstaną nam nóżki i dziobki.

 

Z drugiego sera cammembert delikatnie wycinamy wąskie trójkąty (szerokość ok. 7 mm - to będzie biały brzuszek pingwinka). Oliwki (12 szt.) nacinamy wzdłuż, lekko rozszerzamy, a w nacięcie wkładamy białą częścią serek na zewnątrz. Do kolejnych 12 oliwek, w otwór po drylowaniu, wkładamy trójkącik marchewki. Wykałaczką spinamy główkę, brzuszek i marchewkowy spód, czyli łapki. Z przodu pod główką robimy mały kleksik z twarożku i przyklejamy na nim dwa maleńkie listki zielonej pietruszki, a w miejscu supełka na środku kładziemy ziarenko czerwonego pieprzu. Pingwinki umieszczamy na krach. Z pozostałego serka robimy dekoracje.